V súčasnosti nemajú lyžiarske a snowboardové prilby veľké rozdiely. Samozrejme, nehovoríme tu o prilbách pre pretekárov, ale o porovnaní lyžiarskej vs prilby na snowboard pre bežných užívateľov, ktorí sa týmto disciplínam nevenujú profesionálne.

Lyžiarska prilba sa stala podobnou snowboardovej, jej tvar a konštrukcia sú totožné, takže ťažko povedať, či je daný model lyžiarsky alebo snowboardový. Áno, kedysi mala lyžiarska prilba „tvrdé uši“, a tzv. „soft ears“ boli spočiatku dostupné len na snowboardových prilbách. V súčasnosti má väčšina modelov lyžiarskych prilieb mäkké uši, vďaka čomu je takáto prilba pohodlnejšia pri každodennom používaní ako celoškrupinová, v súčasnosti dostupná v lyžiarskych prilbách pre profesionálov / pretekárov.

Je tiež oveľa jednoduchšie nasadiť si prilbu s neúplnou škrupinou. K takejto lyžiarskej alebo snowboardovej prilbe si môžete namontovať bluetooth slúchadlá a pripojiť ich k telefónu, takže môžeme počúvať hudbu počas jazdy a telefonovať, pokiaľ ešte máme externý mikrofón. Komfort jazdy s takýmito doplnkami sa výrazne zvyšuje.

Ak sa pýtate, aký je rozdiel medzi prilbou pre amatéra a prilbou pre pretekára, ponáhľame sa s odpoveďou?

Lyžiarske prilby pre pretekárov, od tých pre amatérov sa okrem konštrukcie líšia použitými materiálmi, najvyššie modely sú ľahké vďaka použitiu uhlíkových vlákien, majú tzv. trvalo namontovaná alebo odnímateľná čeľusť/ochrana. Garda nám ochráni čeľusť pred prípadným kontaktom s tyčou, ktorá nás môže pri prejazde zasiahnuť.

Stručne povedané, lyžiarska prilba a prilba na snowboard pre amatérov v súčasnosti nemajú rozdiely, ktoré by ju jednoznačne kvalifikovali na lyžovanie alebo snowboarding.

Bezpečnosť nadovšetko. Prečo používať lyžiarske alebo snowboardové prilby?

Odpoveď je veľmi jednoduchá! Prilba poskytuje bezpečnosť tým, že chráni našu hlavu pred zraneniami, ktoré môžu nastať pri páde alebo kolízii s iným lyžiarom alebo snowboardistom.

V súčasnosti štýl jazdy výrazne zvýšil dosahovanú rýchlosť pri zjazde zjazdovkou, taktiež množstvo ľudí na obľúbených miestach robí jazdu na svahu bez prilby čoraz riskantnejšou. Aj keď sa pohybujeme dosť pomaly a na „rovnom“ svahu a nespadneme, počítajme s tým, že nás môže zraziť iný lyžiar alebo snoubordista a spôsobiť si početné zranenia, a ak má navyše lyžiarsku prilbu a my nie, potom môže byť škoda ešte väčšia!

S lyžiarskou prilbou je naša hlava chránená pred zraneniami spôsobenými nárazom do tvrdých prvkov, akými sú ľad, kameň, strom alebo iný lyžiar či snowboardista.

Naozaj sa oplatí riskovať jazdu bez lyžiarskej alebo snowboardovej prilby?

Máme istotu, že sa nám v prípade nehody nič nestane? V súčasnosti nie sú ceny prilieb premrštené, minúť pár stoviek zlotých na ochranu nášho zdravia nie je veľká suma a je to malý výdavok zo všetkých nákladov, ktoré nám vzniknú počas zájazdu na snowboarde či lyžovačke.

Kedy je povinná lyžiarska alebo snowboardová prilba?

Súčasné predpisyv Poľsku uložiť rodičom povinnosť zabezpečiť, aby všetky osoby mladšie ako 16 rokov mali počas jazdy lyžiarsku alebo snoubordovú prilbu. Nenosenie prilby môže mať za následok pokutu až do výšky 5 000 PLN

V Rakúsku Povinnosť nosenia prilby na svahoch platí pre všetky deti do 15 rokov, nie však v celom Rakúsku, ale vo všetkých spolkových krajinách (Länder) okrem Tirolska a Vorarlberska. Za chýbajúcu prilbu nehrozia žiadne finančné sankcie, no treba počítať s tým, že na vlek nás možno nepustia.

V Taliansku lyžiarske prilby, snowboardové prilby na svahoch od 1. januára 2022 musia nosiť všetci do 18 rokov, nariadenie platí aj pre osoby pohybujúce sa na saniach! . Za nenosenie prilby hrozí pokuta až 200 eur.

Ako si vybrať lyžiarsku alebo snowboardovú prilbu?

Všimnite si, že okrem veľkosti prilby, ktorá je udávaná ako rozsah obvodu hlavy, na ktorý sedí, vyrába každý výrobca prilby pre rôzne tvary hlavy (hlava môže byť oválna (vajcovitá) alebo okrúhla. Bohužiaľ väčšina modelov áno nemať informácie o tvare hlavy na ktorý sedia, preto sa oplatí vyskúšať viacero rôznych značiek prilieb, ak nám prilba nesedí od jednej vybranej značky Obvod hlavy zmeriame jednoduchým spôsobom - vezmeme krajčírsky meter, najlepšie krajčírsky meter nad líniu obočia nad ušami, zmeriame.Väčšina populácie má veľkosť v rozmedzí:

  • dámska - lyžiarska alebo snowboardová prilba - má zvyčajne veľkosť v rozmedzí 55-58 cm

  • pánska - lyžiarska alebo snowboardová prilba je najčastejšie vo veľkosti 57-60 cm, nájdu sa však aj väčšie, dokonca zodpovedajúce obvodu hlavy 64 cm.

  • deti - podľa veku do 3-4 rokov je to do 48 cm, potom 4-5 rokov 48-52 cm, staršie deti majú obvod okolo 52-56 cm

Lyžiarska prilba, prilba na snowboard okrem mäkkej výstelky má plynulé nastavenie, ktoré umožňuje prispôsobenie sa hlave. Pri výbere prilby sa oplatí zvážiť aj prispôsobenie okuliarov

Pamätajte, že prilba nesmie nikde tlačiť. Lyžiarska prilba alebo snowboardová prilba sa meria priamo na hlave, prípadne po nasadení kukly alebo čiapky pod prilbu, aj keď vzhľadom na súčasnú technológiu sú lyžiarske prilby a prilby na snowboard pre zaistenie komfortu vybavené mäkkou výstelkou.

Najlacnejšie lyžiarske alebo snowboardové prilby

Základnú ochranu našej hlavy poskytnú aj tie najlacnejšie lyžiarske a snowboardové prilby. Nezabudnite si pozrieť tie najlepšie vybrané modely!

Naša ponuka lyžiarskych prilieb zahŕňa:

  • Snowboardové prilby, dámske lyžiarske prilby

  • Lyžiarske a snowboardové prilby ponúkame modely so systémom MIPS zaisťujúcim najvyššiu bezpečnosť (viac o technológii MIPS ->)

  • Lyžiarske a snowboardové prilby so zabudovanými priezormi

  • Ponúkame aj lyžiarske prilby pre deti

--> Pozrite si všetky prilby <--

Väčšina modelov prilieb je typicky Unisex, vybrané modely sú dostupné v dámskych farbách alebo v detských veľkostiach

Lyžiarske okuliare, snowboardové okuliare

Nezabúdajte, že pri športe, akým je snowboarding alebo lyžovanie, budete potrebovať aj okuliare, ktoré zlepšia kontrast videnia, keď idete na svah, ochránia vaše oči pred slnkom, snehom či vetrom.

--> Pozrite si všetky modely okuliarov <--

pridať komentár

Polia označené (*) sú povinné Vaše údaje spracujeme v súlade s našimi Zásady ochrany osobných údajov.